Защо сватбените фотографи искат толкова пари ?
24.03.2013

 

Това е един от най-честите въпроси в сватбените форуми не само у нас, но и в чужбина.В тази статия ще се опитам да обясня как сватбените фотографи формират цената си и защо клиентите плащат такива цени.

 

-Производствени разходи:

 

Сватбените фотографи не са просто занаятчии, а собственици на малък бизнес.Това означава, че с приходите от дейността си не се купува само техника, а се плащат данъци, осигуровки, инвестира се в придобиване на нови знания и умения чрез посещения на семинари и лекции, отделя се бюджет за реклама, реинвестира се в практиката за да може да се предлага все по-добър продукт, не на последно място именно с тези приходи трябва да се погрижат за себе си и семействата си.Всичко това е само една малка част от това, което коства на сватбените фотографи  за да могат да предложат услугите си на клиента.

 

-Вложен труд:

 

Голяма част от бъдещите младоженци смятат, че вложения труд се свежда само до заснемането на сватбеното тържество.Истината всъщност е съвсем друга.След купона следват няколко дни, в които кадрите се подлагат на обработка, така че до клиента да стигне един наистина качествен продукт.Не бива да се пренебрегва също и факта, че при наемането на фотограф от друго населено място той прекарва допълнително няколко часа в път.

 

-Знания и умения:

 

Сватбения фотограф предлага на младоженците не просто да натиска копчето на фотоапарата вместо тях, а своите знания, умения, опит и творчество.Това което сватбените фотографи предлагат е и изкуство, а изкуството е нещо на което трудно може да се определи цена.

 

-Търсене:

 

 

Всеки сватбен фотограф може да поеме  определен брой ангажименти за годината, респ. колкото по-търсени  са даден сватбен фотограф и определена част от годината (т. нар. активен сватбен сезон) толкова по-висока е цената.