Нас ще ни снима приятел, който е "запален" фотограф!
04.04.2013

 

  Голяма част от бъдещите младоженци смятат, че сватбените фотографи имат неоправдано високи цени.По темата защо сватбените фотографи искат толкова пари може да прочете в предишната ми статия.Като решение на проблема често се приема, някой приятел или роднина, който е любител фотограф, да бъде натоварен със задачата на сватбения фотограф.Срещал съм дори идея, в която се описваше как вместо да се плати за сватбен фотограф може да се купи „хубав” фотоапарат, с който щели да станат със сигурност и сполучливи снимки, а след това фотоапаратът си остава за двойката. За да бъдат нещата максимално обективни е редно да се разгледат предимствата и недостатъците на идеята да ви снима приятел, който е любител фотограф.

 

Предимства:

 

-Един разход по-малко.В над 90% от случаите причината, поради която близък се натоварва със задачата да бъде сватбен фотограф, е именно бюджета и отношението към сватбените снимки.Когато бюджета е ограничен и/или липсва отношение към сватбените снимки, те лесно попадат в категорията на нещата, които може да си осигурим сами и безплатно.По въпроса защо ни трябва сватбен фотограф може да прочете в съответната тема.

 

- Снима ни познат човек.След спестените пари това е следващия най-често изтъкван аргумент.Когато ни снима някой, който добре познаваме, по-лесно се отпускаме пред обектива, по-естествени сме, чаровно усмихнати и т.н. Обратното - когато непознат човек  насочи обектива си към нас в комбинация с напрежението от този ден е лесно „да си глътнем езика” и да стоим като вцепенени.Затова и в темите "Как да открием своя сватбен фотограф" и "Лична среща със сватбен фотограф" съм наблегнал на важността от това да опознаете бъдещия си сватбен фотограф като личност.

 

Недостатъци:

 

-Вашия близък.Малко са хората, които биха отказали, след като са получили такава покана.За съжаление обаче същите тези хора веднага се оказват във фотофорумите с искания за съвети  как да се представят прилично. Още по-важното -  какво отношение показва това към вашия близък? В крайна сметка от приятел и гост, който да сподели този специален ден с вас се оказва „длъжностно” лице, което трябва да тича след вас и да дебне да не изпусне нещо.В защита на решението да бъдат снимани от приятел любител се изтъква, че той така или иначе ще снима много, но между това да снимаш за удоволствие и да си отговорен за това събитие има огромна разлика, за която ще стане дума малко по-надолу.

 

-Липса на опит.Колкото и добри снимки да има вашия близък на хълмчета, поточета и паметници от екскурзии, на семейството си и т.н., това няма  нищо общо със сватбената фотография.Сватбеният ден протича много динамично. Свързан е с различни събития, локации и специфика на светлината при тези места.Адекватното поведение в тези ситуации няма как да бъде компенсирано ако липсва опит, колкото и творческа личност да е даден човек.

 

-Отговорност.По-нагоре споменах за разликата между това да снимаш за удоволствие и това да си длъжен да снимаш.За да бъде отразен духа на сватбения ден е необходимо пълноценно заснемане, като се започне още с емоциите по време на подготовката и се стигне до последния ритуал.Наистина ли е редно да повикате вашия близък от самото начало и смятате ли че ще запази концентрация и кондиция до края на тържеството, ако никога преди това не го е правил?А какво напрежение изпитва вашия близък?Когато стоиш отстрани и дебнеш да уловиш момента за лично удоволствие си спокоен и се забавляваш, оценяват се само сполучливите резултати и се чувстваш удовлетворен и щастлив.Когато обаче човек вече носи отговорност и е длъжен настъпва коренна промяна.Не са малко примерите при които в резултат от напрежението, тези добри любители дават много по-лоши резултати отколкото, ако стоят от страни и снимат за удоволствие.

 

-Рисковете.Замисляли ли сте се какви биха могли да се негативните резултати от описаните неща до момента.От технически некачествени снимки, през липса на какъвто и да е художествен елемент, до пълна липса на важни моменти и хора.Докато ниското техническо качество и липсва на художествен елемент в снимките са нещо, от което може да се абстрахирате, то изпуснат момент поради липса на опит за това, кое след кое следва в ритуалите, липса на важни хора, като родителите, братя и сестри вече е нещо сериозно.Съсредоточен върху младоженците, любителят фотограф рядко би обърнал внимание на просълзените родители, братя и сестри и би ви подсетил, че нямате снимка само с тях.

 

Ще си позволя да направя едно заключение.Скоро след сватбата ще забравите за парите, които сте дали за професионална сватбена фотография-ще останат прекрасните снимки и удоволствието да ги гледате отново и отново.Обратното, никой няма да си спомня за спестените пари, но разочарованието от недобре свършената работа остава всеки път, когато гледате сватбените си снимки.