Какво трябва да знаем за пост обработката.
16.04.2013

 

 В статията „Защо сватбените фотографи искат толкова пари?” един от разглежданите елементи е вложения труд. За да може клиентът получи един наистина качествен продукт, заснетият материал трябва да бъде подложен през пост обработка. Какво представлява пост обработката и защо е необходима, ще разгледаме в следващите редове.

 

Селекция:

 

Някои биха определили селекцията като нещо, което дори не е част от обработката, а отделен работен процес. В зависимост от крайния продукт, тя може да бъде няколко вида:

 

-Отпадане на кадри с ниско качество: не на фокус, тестови, серия от повтарящи се кадри, прекалено тъмни(недоекспонирани) или прекалено светли(изгорели) кадри и т.н.

 

-Селекция за пакет от ретуширани и художествено обработени кадри.

 

-Селекция за албум или фотокнига.

 

 

Обработка на суров формат (RAW):

 

За снимането в суров формат (RAW) може да се напише много, но тук няма да бъде разглеждано детайлно, тъй като темата е пост обработка.Най-общо казано, снимането в суров формат представлява изключване на базовите корекции по подразбиране на фотоапарата при заснемането на кадъра.Снимайки в суров формат, фотографа казва на фотоапарата „Не искам да правиш нищо по снимката, аз после ще преценя колко да е светла, контрастът, наситеността на цветовете и т.н.” .

Освен изброените, пост обработката на суровия формат включва и изостряне на изображението, намаляване на шума (зърнистостта) в снимките, корекция на цвета, винетиране (затъмняване на краищата), като художествен елемент и др.В зависимост от практиката на даден сватбен фотограф и договорката между него и клиента, крайният продукт много често представлява пакет от DVD дискове с всички кадри, обработени само в RAW. Ползите от снимането в суров формат и защо формата за снимане е важен ще бъде детайлно разгледано в отделна тема.

 

Обработка на JPEG формат:

 

Независимо дали е снимано директно в JPEG или е получен след обработка и конвертиране на RAW, крайният формат, който получава клиентът е JPEG. Този формат може да бъде подложен на същите корекции, както суровия формат, но резултатът е по-различен. А и пост обработката на JPEG-а обикновено има друго предназначение. Тук се прави селекцията и пост обработката  за пакетите от ретуширани и художествено обработени кадри, като почти винаги това е в така популярната програма Photoshop .

 

Ретуш:

 

Под ретуш най-често се има в предвид корекция на кожата и лицето, но някои сватбени фотографи под ретуш визират и художествената обработка.

 

Художествена обработка:

 

 

Премахването или добавянето на различни елементи и нюанси в кадъра с цел постигането на определен ефект или атмосфера.

 

Някой клиенти не се интересуват от детайлите около даден продукт, докато други държат да са подробно информирани за всичко. За да няма неприятни изненади накрая, наистина важно е да уточните при лична среща със сватбен фотограф какво точно ще получите.